Karismaa olla pitää!

Eteläafrikkalainen laulaja Yvonne Chaka Chaka osaa hommansa. Niin erinomaisena laulajana, Afrikan prinsessana, mutta myös kaiken nähneiden kansainvälisen politiikan neuvotteluprosessien sparraamien ministereiden, päättäjien, virkamiesten ja järjestöihmisten koukussa pitämisen. On aikamoinen taito pitää toista sataa ihmistä koukussa yli kaksia tuntia, niin ettei huomaa ajankulua ja odottaa vaan mitä ihmeellistä sieltä tulee seuraavaksi. Kyllä riitti puhumista jälkicocktaileilla.

Chaka Chakalla oli viesti: tehokkaalla ja konkreettisella työllä malarian leviäminen on saatu Afrikassa kuriin. Yksinkertaista ja helppoa: paikalliset ihmiset mukaan itse toteuttamaan hanketta. Pitäkää siis huolta, että rahoitusta riittää, jotta jokainen afrikkalainen saa malariaverkon päänsä päälle. Tässä on oppimista itse kullekin avun tuloksellisuutta, koordinaatiota tai vaikuttamista miettivälle toimijalle.

Kakkoseksi jäi kyllä kehityskomissaari Piebalgs, joka lupasi miljoona euroa EU:n ja UNESCOn väliseen yhteistyöhön kulttuurihallinnon tukemiseksi kehitysmaissa aamun seminaarissa. Tottakai kannatettavaa toimintaa, mutta jotenkin jäi dynaamisuus puuttumaan niin lupaajalta kuin hankkeestakin. Toivottavasti perästä kuuluu uusia Afrikan prinsessoja ja prinssejä.

Vuosituhattavoitekokouksen huipennus pitäisi tulla huomenna. Laulaakohan Ban Ki-Moon vai ottaako pari tanssiaskelta, jos sopu säilyy loppuun asti? Loppuasiakirjahan oli jo neuvoteltu ennen kokousta, nyt odotetaan sitä kaivattua poliittista tahtoa. Räjäyttääkö pääsihteeri potin vai varastaako show iltapäivällä puhuva yleisönsä ottava Obama?

odottavissa tunnelmissa
Rilli Lappalainen
New York

22.9.2010