Pienen donorin lahja maailmalle

OECD julkisti juuri raporttinsa Portugalin edistymisestä kehityspolitiikassa ja -yhteistyössä kuluneen viiden vuoden aikana. Entinen siirtomaakauden suurvalta on petrannut paljon lyhyessä ajassa; marraskuussa se hyväksyi resoluution kehityspoliittisen johdonmukaisuuden edistämiseksi ja sillä on ehkä paras kansainvälisyyskasvatusta edistävä strategia EU-maista.

Pitkänä miinuksena toki on täydellinen putoaminen EU:n määrärahatavoitteista, mutta jos maa ottaa tosissaan evaluaation suositukset, on sillä hallinnollisilla korjauksilla mahdollisuus parantaa tilannetta huomattavasti.

Oli mielenkiintoista olla kuulemassa, kun Portugalia tituleerattiin OECD:n suulla johdonmukaisuuskysymysten yhdeksi johtajista Euroopassa.
Eikä syyttä: suurin osa Portugalin tärkeimmistä kumppaneista on hauraita valtioita, joiden kohdalla on hyvin voinut rakentaa muun muassa turvallisuuden ja kehityksen välistä tasapainoa. Portugalin tiivistä suhdetta pääkumppanimaihinsa on ulkopuolisen mielenkiintoista ja jopa hieman ristiriitaista tulkita.

Paljon hyvää on siis saatu aikaan. Kehityspoliittisen johdonmukaisuuden näkökulmasta on kuitenkin haastavaa kuulla tarinoita siitä, kuinka muun muassa Portugalin suurimman kehitysyhteistyöjärjestön perustaja markiisi Valle Flor kuljetti kielloista huolimatta puutavaraa Lissaboniin  Sao Tome&  Principelta rakentamalla puusta laivan, joka sitten Lissabonissa purettiin ja käytettiin muun muassa kyseisen järjestön toimiston kalustamiseen.

Vastapainona järjestö on tehnyt erittäin merkittävää myötä muun muassa rakentamalla kyseiseen maahan koko sen terveydenhuoltojärjestelmän.

24.1.2011