SuomiAreena: Kestävä kulutus – kenen vastuulla?

19.7.2018 16:00  –  19.7.2018 17:00

Joutsenmerkki, Pro Luomu, Marttaliitto, Suomen Tekstiili & Muoti ja Kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistys Kehys järjestävät SuomiAreenassa keskustelun kestävästä kulutuksesta.

Aika: torstai 19. heinäkuuta klo 16-17
Paikka: Puuvillan kauppakeskus, Siltapuistokatu 14, Pori

Kuluttaja on ihmeissään, miten toimia vastuullisesti arkipäivän valinnoissa. Mistä voi tietää, onko esimerkiksi vaate tai ruoka vastuullisesti tuotettu? Kenen vastuulla kestävä kulutus on ja mitä itse kukin voi tehdä sen eteen? Keskustelu on katsaus kulutuksen moniin muotoihin ja vastuullisuuden eri näkökulmiin.

Muun muassa kemikalisoitumisen vaikutuksista ihmisiin ja ympäristöön, muoviroskasta ja mikromuoveista, ilmastonmuutoksesta ja ruoantuotannon kestävyydestä sekä globaaleista tuotantoketjuista ja sosiaalisesta vastuusta keskustelevat Sirpa Pietikäinen Europarlamentista, Terhi Uusitalo Ympäristömerkintä Suomi Oy:sta, Nora Malin Stockmannilta ja Kaupan liiton vastuullisuusryhmästä, AnnaKaisa Auvinen Suomen Tekstiili & Muoti ry:sta sekä Juuso Joona Tyynelän tilalta. Keskustelun juontaa Marianne Heikkilä Marttaliitosta.

Keitä he ovat?

Sirpa Pietikäinen on pitkän linjan poliitikko ja Marttaliiton puheenjohtaja. Hän on toiminut vuodesta 2008 alkaen Euroopan parlamentin jäsenenä. Pietikäinen työskentelee Europarlamentissa ympäristön, kansanterveyden ja elintarviketurvallisuuden valiokunnassa sekä puheenjohtajana Euroopan parlamentin ruokaryhmässä. Ympäristö ja ruoka ovat hänen sydäntään lähellä.

Terhi Uusitalo on kemisti ja toiminut 10 vuotta Joutsenmerkin asiantuntijana. Hän laatii työkseen Joutsenmerkin pesu- ja puhdistusaineiden sekä kosmetiikan kriteereitä ja vetää Joutsenmerkin pohjoismaista kemikaaliryhmää sekä mikromuoveihin ja nanopartikkeleihin paneutuvaa ryhmää.

Anna-Kaisa Auvinen on toiminut vuodesta 2013 Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimitusjohtajana. Hän on keskittynyt työssään liiton uudistamiseen ja nostanut liiton agendalle yhä vahvemmin mm. vastuullisuuteen ja kiertotalouteen liittyviä aiheita.

Nora Malin toimii Stockmannin kehitysjohtajana ja Kaupan liiton vastuullisuusryhmän jäsenenä. Hän vastaa Stockmannin johtoryhmässä yhteiskuntavastuun strategiasta ja vastuullisuushankkeiden edistämisestä.

Juuso Joona on agronomi ja maan viljelijä Tyynelän tilalla Joutsenossa sekä maan parantaja Soilfood Oy:ssä. Juuson mielestä jokaisen ihmisen tulisi olla jollain tavalla osallisena oman ruokansa tuottamisessa, jotta voisimme torjua ympäristönmuutoksen.

Marianne Heikkilä on vuodesta 2010 lähtien Marttaliiton pääsihteerinä. Hän on myös järjestön julkaiseman Martat-lehden päätoimittaja sekä mm. valtionvarainministeriön asettaman Digi arkeen -neuvottelukunnan puheenjohtajana. Marianne tunnetaan lisäksi muun muassa kolumnistina, luennoitsijana sekä erilaisten tilaisuuksien juontajana.