EU-rahoitus

Rahoituksen hakeminen

EU-hankerahoituksen hakeminen kehitysyhteistyöhön ja globaalikasvatukseen ja kehitysviestintään tapahtuu osallistumalla hankehakuihin (calls for proposals). Hakujen avautumisesta ilmoitetaan Euroopan komission EuropeAidin sivuilla (kannattaa etsiä Advanced Search -hakutoiminnolla), josta löytyvät myös hakuohjeet. Haut voivat olla kohdemaakohtaisia, alueellisia tai kattaa useamman maan kerralla. Hauissa on usein tarkkaan määritellyt teemat ja tavoitteet.

Haut eivät nouda säännöllistä vuosittaista sykliä, vaan niiden tarkat aikataulut ovat aina tapauskohtaisia. Oikeiden hakuohjeiden ja lomakkeiden käytön varmistamiseksi ne kannattaa aina ottaa kyseessä olevan haun sivulta.

Haut ovat pääsääntöisesti kaksivaiheisia. Kaksivaiheisessa haussa valmistellaan aluksi vain konseptipaperi ja mikäli se hyväksytään, niin vasta sen jälkeen valmistellaan ja lähetetään varsinainen hakemus ja muut hakuun liittyvät asiakirjat (budjetti ja looginen viitekehys). Harvinaisissa tapauksissa haut ovat yksivaiheisia, jolloin konseptipaperi, varsinainen hakemus ja muut asiakirjat lähetetään kaikki samalla kertaa.

Tulosten saamiseen hakukierroksilta menee tyypillisesti 3-6 kk per vaihe.

Omarahoitusosuus

Varmista, että järjestölläsi on varaa kattaa omarahoitusosuus (vapaaehtoistyö ei kelpaa). Omarahoitusosuuden määrä vaihtelee ohjelmittain 5 ja 25 prosentin välillä. Ulkoministeriöstä voi hakea EU-hanketukea suomalaisen järjestön omarahoitusosuuteen. Katso lisätietoa UM:n sivuilta.

Kannattaa osallistua Kehyksen koulutuksiin valmistautuessa hakuprosessiin.

Kehys tarjoaa jäsenilleen hakemuskohtaista neuvontaa.

Tutustu myös Kehyksen EU-rahoitusoppaaseen, josta löytyy tietoa EU:n rahoitusinstrumenteista ja -mekanismeista sekä hakukäytännöistä.

Lisätietoja EU-rahoituksesta antaa Kehyksen Jussi Kanner.

Tapahtumat

Uusimmat artikkelit