Bulgariasta EU:n uusi puheenjohtajamaa

Bulgaria astui Euroopan unionin neuvoston johtoon tammikuun alussa. Maa toimii EU:n puheenjohtajamaana ensimmäistä kertaa.

Kesäkuun loppuun kestävän Bulgarian puheenjohtajuuskauden aikana käydään neuvotteluja EU:n vuoden 2020 jälkeisestä budjetista sekä Cotonoun sopimuksen, eli EU:n suhteita Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren maiden kanssa määrittävän kumppanuussopimuksen, jatkosta.

Bulgarian puheenjohtajuuskaudella EU:n kehitysyhteistyöministerit kokoontuvat 22. toukokuuta.

Yksi puheenjohtajuuskauden kehityspolitiikan alle kuuluva prioriteetti on Agenda 2030:n toimeenpano linjassa kehityspoliittisen konsensuksen kanssa. Bulgaria jatkaa myös muuttoliikkeen ja kehityksen välisen linkin priorisointia.

Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren maiden sekä EU:n suhteita säätelevä Cotonoun sopimus umpeutuu vuonna 2020. Bulgaria on puheenjohtajamaana sitoutunut työstämään neuvoston kantaa EU:n neuvottelumandaatille.

Bulgaria jatkaa myös Viron aloittamaa työtä digitalisaation ja kehityksen kanssa. Lisäksi humanitaarisen toiminnan ja kehitysyhteistyön nexus, erityisesti EU:n naapurimaissa, saa Bulgarian puheenjohtajuuskauden ohjelmassa erityismaininnan.

Bulgarian puheenjohtajuuskauden yleisiä painopisteitä ovat Euroopan tulevaisuus ja nuoret, turvallisuus ja vakaus, Länsi-Balkanin ja EU-maiden lähentyminen sekä digitaalinen talous.

Neuvoston puheenjohtajuus kiertää EU:n jäsenvaltioiden kesken puolen vuoden välein. Bulgarian puheenjohtajuuskausi päättyy kesäkuun lopussa 2018. Heinäkuusta joulukuuhun puheenjohtajamaana toimii Itävalta. Suomi toimii neuvoston puheenjohtajana loppuvuoden 2019.

Lue lisää:

18.1.2018