EU:n kehitysministerit kokoontuivat Tallinnassa

Naisten ja tyttöjen seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien edistäminen oli ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen agendalla, kun EU:n kehitysministerit kokoontuivat epäviralliseen kokoukseen Tallinnassa 11. syyskuuta.

Suomen aloitteesta joukko EU-maita kirjelmöi naisten ja tyttöjen seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien edistämisestä EU:n kehityskomissaari Neven Mimicalle ja ulkopoliittiselle korkealle edustajalle Federica Mogherinille. EU:n tulee pikaisesti lisätä panostustaan Yhdysvaltojen tekemien dramaattisten leikkausten vuoksi, vaativat kirjeessä Suomen lisäksi Belgia, Tanska, Hollanti, Ruotsi ja Luxemburg. Myös Ranska yhtyi aloitteeseen.

Varsinaisella asialistalla kokouksessa oli muun muassa uudet yhteistyömuodot keskitulotason maiden kanssa. Kehys välitti ministerille lähetetyssä kirjeessä kantojaan aiheesta painottaen esimerkiksi, että kestävän kehityksen ja eriarvoisuuden vähentämisen tulee olla lähtökohtana EU:n ja keskitulon maiden välisissä kauppasuhteissa.

Aiheena agendalla oli myös humanitaarisen avun ja kehitysyhteistyön jatkumo sekä EU:n strateginen lähestymistapa resilienssiin eli yhteiskuntien selviytymiskykyyn. Kehys nosti kirjeessään esille muun muassa kansalaisyhteiskunnan roolin selviytymiskyvyssä sekä tarpeen humanitaarisen avun ja kehitysyhteistyön rahoituksen joustavuudelle, mikä mahdollistaisi pitkäjänteisen ja strategisen toiminnan.

Kehitysministerit keskustelivat lisäksi Euroopan kestävän kehityksen rahastosta sekä Viron EU-puheenjohtajuuskauden tärkeimmästä kehityspoliittisesta painopisteestä, digitalisaation ja digitaaliratkaisujen roolista EU:n kehityspolitiikassa.

Lue lisää:

12.9.2017