Eurovaaliehdokkaiden globaalit arvot tulevat esiin Kehyksen vaalikoneessa

globaaliomatunto.eu

Eurovaaliehdokkaat ovat sitä mieltä, että köyhyyden vähentäminen kehitysmaissa on hyödyksi myös meille eurooppalaisille. Siitä huolimatta kysymys kehitysavun nostamisesta jakaa ehdokkaita. Mielipide-eroja ehdokkaiden välillä löytyy myös pakolais- ja ilmastopolitiikasta. Kehyksen globaaleihin kysymyksiin keskittyvä vaalikone kertoo, millaisena globaalina toimijana ehdokkaat näkevät EU:n.

Vaalikone löytyy osoitteesta: globaaliomatunto.eu/vaalikone

Vaalikoneessa kysytään ehdokkaiden näkemyksiä kehitysavun lisäksi muun muassa globaalista nuorisotyöttömyydestä, ilmasto- ja energiapolitiikasta sekä yritysvastuusta. Eniten samaa mieltä ehdokkaat ovat esimerkiksi ihmisoikeuksien kunnioittamisessa monikansallisten yritysten toiminnassa ja julkisia hankintoja tehtäessä. Pakolaispolitiikka sen sijaan jakaa ehdokkaiden mielipiteitä. Eroja löytyy siinä, tulisiko EU:n myöntää humanitaarisia viisumeja pakolaisille, jotta he pääsisivät EU:n alueelle hakemaan turvapaikkaa. Eroavaisuuksia löytyy myös ilmastopolitiikkaan liittyen. Päästöjen 55 prosentin leikkaustavoite vuoteen 2030 mennessä jakaa myös ehdokkaiden mielipiteitä. Kaikki ehdokkaat eivät myöskään asetu sen kannalle, että EU:n tulee tukea naapurivaltioiden demokratiakehitystä, vaikka se heikentäisi suhteita esimerkiksi Venäjään.

Vaalikoneen myötä Kehys haluaa muistuttaa Euroopan parlamentin globaalista vastuusta. EU on merkittävä globaali toimija ja voi olla voimakas eriarvoisuuden ja köyhyyden vähentäjä maailmassa. Kehyksen vaaliteemat ovat: RAHA, RUOKA, RAUHA ja REILUUS. Kehyksen vaalimanifesti löytyy osoitteesta: www.kehys.fi/eu-vaalit-2014.

Globaaliomatunto.eu -vaalikoneeseen on tähän mennessä vastannut 80 euroehdokasta 11 puolueesta. Vaalikonekysymyksiä ovat Kehyksen lisäksi olleet laatimassa muun muassa Eettisen kaupan puolesta Eetti ry, Kepa, Plan Suomi, Reilu kauppa, Suomen Lähetysseura, Suomen Pakolaisapu ja Väestöliitto.

Lisätietoja:

  • Reetta Helander, tiedottaja, reetta.helander@kehys.fi, p. 046 8515 975
  • Samuli Liuskari, projektikoordinaattori, samuli.liuskari@kehys.fi, p. 040 940 1467
2.5.2014