Uusi EU-YK-aloite naisiin kohdistuvan väkivallan poistamiseksi

EU ja YK julkistivat 20. syyskuuta uuden 500 miljoonan euron aloitteen naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan poistamiseksi.

YK:n yleiskokouksen yhteydessä julkaistu uusi Spotlight Initiative -aloite saa nimensä siitä, että EU ja YK haluavat siirtää usein piilossa tapahtuvan naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan valokeilaan ja tasa-arvotyön keskiöön.

Aloitteella EU ja YK haluavat puuttua muutamiin yleisimpiin väkivallan muotoihin, kuten koti- ja perheväkivaltaan, seksuaaliseen ja sukupuolittuneeseen väkivaltaan ja haitallisiin perinteisiin, naismurhiin (engl. femicide) sekä ihmiskauppaan ja seksuaaliseen ja taloudelliseen hyväksikäyttöön. Aloite keskittyy Aasian, Tyynenmeren, Afrikan, Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueisiin.

500 miljoonan euron Spotlight-aloitteen päärahoittaja on Euroopan unioni. Uutta rahastoa hallinnoi YK:n Multi-Partner Trust Fund Office, UNDP:n, UNFPA:n ja UN Womenin tuella.

Suomen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen muistuttaa YK:n yleiskokousviikosta kertovassa blogissaan, että naisiin kohdistuvaan väkivaltaan kytkeytyy myös seksuaalinen hyväksikäyttö, ja että siihen on Spotlight-aloitteen puitteissa uskallettava tarttua sen ansaitsemalla painolla.

Aloite julkistettiin New Yorkissa YK:n yleiskokouksen yhteydessä järjestetyssä tilaisuudessa, jossa puhujina olivat YK:n pääsihteeri António Guterres, EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini, YK:n apulaispääsihteeri Amina Mohammed ja EU:n kehityskomissaari Neven Mimica.

 

22.9.2017